Pantheon. Idolii vremurilor noastre

Inima omului este o veritabilă fabrică de idoli. Luăm materia primă bună, valoroasă, onorabilă și o transformăm în obiecte ale închinării noastre. Dacă nu înțelegem acest mecanism, ajungem să demonizăm ceva ce nu este în totalitate rău și să idolatrizăm ceva ce nu este în totalitate bun. Cum ne putem feri de acest cerc vicios?

Ghidurile de studiu

  1. Dintre versetele prezentate în predică vis a vis de problema confortului, care ti-au vorbit personal și de ce?
  2. Care sunt câteva domenii în care Dumnezeu ne îndeamnă la ceva ce e opusul confortului (ex. slujire, dărnicie…). Poți oferi exemple personale?
  3. Dacă ai identificat domeniile în care confortul personal are potențialul de a deveni idol în anumite domenii, cum crezi că poți opri procesul acesta? Cu ajutorul cui?
  4. Ce poți face personal pentru a nu fii dominat de dorința pentru confort versus disponibilitatea de a sluji și de a fi disponibil pentru ceea ce te cheamă Dumnezeu să faci?
  5. Ce putem face ca biserică pentru a nu face din confort un idol și pentru a dezvolta o cultură a slujirii și generozității? Puteți oferi sugestii practice? 
Nevoia de a iubi și de a fi iubit nu este doar reală, ci chiar vitală. Dezbateți această afirmație argumentând cu exemple din viață. Recapitulați povestea lui Iacov, a Rahelei și a Leei (Geneza 29:15-35) din perspectiva nevoii de a iubi și a fi iubit. Iubirea romantică este un “obiect” cu o putere colosală asupra inimii și imaginației omului; iar puterea ei ne poate domina viața. Care ar fi distincția dintre îndrăgostire și dragoste? Definiți-le pe amândouă în cuvintele voastre. Faceți un portret mai elaborat a iubirii dacă, a iubirii pentru că și a iubirii punct. Biblia definește iubirea în termeni de purtare de grijă și protecție (Efeseni 5:28). Ce înseamnă acești termeni în mod practic? Faceți o listă cu elementele concrete ale purtării de grijă și ale protecției. Refocalizează-te! Inima este singură [chiar căsătorit fiind] până nu se odihnește în Cel ce ne-a făcut pt Sine. Ce credeți că ar trebui făcut pentru refocalizarea de pe el/ea pe El? Ce lumină aduc textele din Matei 19:3-12 și 1 Corinteni 7:1-17 asupra căsătoriei și celibatului? Ce putem învăța despre dinamica vieții noastre indiferent de “starea în care ne aflăm”, căsătoriți sau necăsătoriți? Antidotul închinării înaintea iubirii romantice nu este inhibarea iubirii, ci dezvoltarea unei Iubiri-Mai-Mari și veșnic stabile. Ce măsuri concrete se pot lua pentru dezvoltarea iubirii-mai-mari (de Dumnezeu), cum se dezvoltă ea?

Marcu 10.17-27

  1. Să fie siguranța zilei de mâine ceea ce mă împiedică să mă încred din toată inima în bunătatea lui Dumnezeu?
  2. Mă pot odihni în cuvintele lui Cristos că nimeni nu este bun decât Unul singur, Dumnezeu și că la El toate lucrurile sunt cu putință?
  3. Care este decizia contraintuitivă pe care simți că nu vrei să ți-o asumi?
  4. Ce mi-a vorbit mie Duhul Sfânt referitor la materialism?
  5. Ce soluție simți că ar trebui revendicată urgent în viața ta? 
  1. În ce fel vi s-a schimbat viața (orarul, dinamica, relațiile) de familie de la apariția copiilor?
  2. Ce ar însemna, pentru vremurile noastre, “să-ți aduci copilul jertfă ardere-de-tot” lui Dumnezeu? Cum ai aplica o astfel de cerință a lui Dumnezeu, azi?
  3. Ce ar însemna azi, să iei măsurile cerute de Dumnezeu în Deuteronom 13:6-9? Cum le-ai aplica?
  4. Cum evaluezi vorbele grele ale lui Isus din Luca 14:26? Care ar fi abordarea actuală a acestei cerințe?
  5. Cum îți evaluezi “închinarea înaintea copilului prin prisma : răsfățului, disciplinării, reacțiilor emoționale la eșecurile lui și raportarea la cei care îi aduc atingere?
  6. Care sunt câteva măsuri practice pe care trebuie să le iei pentru “dez-idolatrizarea” copilului, prin prisma pașilor prezentați în predică? 

Recitiți Ezechiel 14.1-8 și Romani 1.18-32 –

  1. Ce vă surprinde la ceea ce spune Dumnezeu în aceste texte?
  2. Care sunt riscurile la care ne expune tehnologia?
  3. Ce te sperie pe tine efectiv când te gândești la felul în care tehnologia ne-a invadat viețile? Dar gândindu-ne la copiii noștri?
  4. Ce te gândești să faci? Ce soluție vei adopta?
  5. Împărtășește cu grupul ceea ce te-a marcat pe tine cel mai mult prin demascarea acestui idol. 
  1. ⁠Puteți descrie câteva situații în care adevărul nu poate fi afirmat (job, școală, grup de prieteni)? Care sunt obstacolele în calea afirmării adevărului?
  2. Care sunt trăsăturile/caracteristicile pluralismului/relativismului pe care le întâlniți în viața de zi cu zi și cum vă feriți de ele?
  3. Cum putem să Îl prezentăm pe Cristos ca fiind sursa adevărului, atunci când discutăm cu cineva din afara cercului creștin?
  4. Cum putem prezenta cu eleganță și bun-simț un mesaj exclusivist (singura cale spre mântuire) într-un context care ne cere toleranța cu orice preț?
  5. Care sunt câteva idei cheie din predica de duminică, ce ar trebui dezvoltate pe viitor?
  1. Comentați pe tema definirii frumuseții și a caracteristicilor ei [cei din Bereea, “cercetau Scripturile în fiecare zi, ca să vadă dacă lucrurile stăteau astfel”, Fapte 17:11b].
  2. ⁠Conceptul de decență vestimentară este relativ, se modifică o dată cu zona geografică, o dată cu trecerea timpului și în funcție de cultura în care trăiești. Cum trebuie să ne stabilim propriile norme de decență? Putem trasa și impune un cod vestimentar?
  3. ⁠Cum trebuie înțeles și aplicat Romani 14:23b [Tot ce nu vine din încredințare, e păcat] în contextul vestimentației?
  4. ⁠Dezvoltă cele cinci filtre de evaluare a gradului de închinare înaintea frumuseții.
  5. ⁠Dezvoltă și detaliază cei patru pași practici ai dezlipirii de 5. închinarea înaintea frumuseții.
  6. ⁠Un idol nu poate fi pur și simplu smuls afară, el trebuie înlocuit cu ceva valoros. Cum ai putea investi concret în dezvoltarea frumuseții care cu adevărat contează și durează, frumusețea inimii? 

Marcu 7:1-23

  1. Cât de ciudat ți se pare să discutăm la VIA despre tradiționalism?
  2. Care crezi că e ispita mai mare în vremurile noastre, tradiționalismul sau avangardismul?
  3. Cât de greu ți-a fost de-a lungul anilor să-ți găsești un echilibru între cele două tendințe?
  4. Ce ți-a vorbit Dumnezeu ție prin cuvântul de duminică?
  5. Cum putem contracara pericolul tradiționalismului? Dar pe cel al avangardismului? 
  1. ⁠Cum trebuie înțeleasă munca, cariera, din perspectiva biblică?
  2. Care ar fi distincția între carieră și carierism? Care sunt caracteristicile care le deosebesc pe cele două?
  3. ⁠De cele mai multe ori, idolii nu se nasc din lucruri rele, ci din lucruri bune duse la extrem. Care este mecanismul prin care munca, cariera, poate deveni un idol pentru tine?
  4. ⁠Cum te poți verifica în ce măsură dorința după succes (în orice domeniu) te controlează și te mână înainte? Evaluează-ți idolatria prin cele 7 chei de verificare dând exemple din viața ta și dezvoltând afirmațiile menționate în predică.
  5. ⁠Care sunt câteva măsuri pe care consideri că ar fi bine să le iei în desprinderea de idolul succesului?
  6. ⁠Care este o lecție de viață pe care o iei cu tine din predica de azi?

2 Timotei 3:1-17

  1. Într-o cultură ce promovează plăcerea ca stil de viață, cât de greu ți se pare să spui nu?
  2. Cât de tentant și actual vi se pare idolul plăcerii?
  3. Când vine vorba de idolatrie care e aspectul cel mai tulburător pentru tine?
  4. Cum putem contracara ispita plăcerii, ce resurse avem la îndemână?
  5. Împărtășește cu grupul un gând care te-a încurajat din predica de duminică.